Kereső

Mit keressen?

Hol keresse?

Szerzők részletek

Láng Benedek

„Középkori mágusok, rejtélyes kéziratok, titkosírások és kódok, a múltról szóló összeesküvés-elméletek – izgalmas, de tudományos szempontból gyanús témák ezek, amelyek jobbára lektűrök lapjain tűnnek fel. Engem az érdekel, hogyan lehet ilyen kérdésekről a tudománytörténész szakmai szempontjából korrekten, de ugyanakkor az átlagolvasók számára fogyasztható módon írni.

Kik másolták a középkorban a mágikus kéziratokat? Milyen kapcsolatban áll az asztrológia a tudomány történetével? Melyik korban hogyan húzták meg az elfogadott és az elutasított tudomány határait? Milyen módszerekkel titkosították a koraújkorban a bizalmas információt. Hogyan kódoltak a felkelők a csatatéren, milyen titkosírásokat használtak a kémek, és hogyan rejtjeleztek a tudósok a dolgozószobában? Kézirattárakba vezető kutatóútjaimon, könyveimben és cikkeimben ilyen kérdésekre keresem a választ. A történelem ugyanis – és benne a szűkebb területem, a tudománytörténet különösen – megalapozatlan állítások és zűrös összeesküvés-elméletek nélkül is bőséggel kínál olyan témákat, amelyek méltóak az érdeklődésünkre, nem véletlen, hogy a fenti kérdések nemzetközi tudományos konferenciákon is rendre előkerülnek.”

Láng Benedek 1974-ben született Budapesten. Végzettségére nézve történész (ELTE BTK) és középkorász (PhD: Central European University, Medieval Studies Department, 2003). A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, itt oktat humán és társadalomtudományi tárgyakat. Több könyve jelent meg, angol nyelvű monográfiáját, amelynek címe Unlocked Books, Manuscripts of Learned Magic in the Medieval Libraries of Central Europe, a Penn State University Press adta ki 2008-ban. Budapesten él, nős, két gyermek apja. 

HR

A Kiadónál megjelent kötetei:

Paleolit táplálkozás